Etiquetes

Ànec amb figues

anecambfigues

Ingredients

1 ànec trossejat.
Figues, poden ser fresques o seques.
2 cebes tallades a daus.
2 porros tallats a rodanxes petites.
2 pastanagues tallades a rodanxes petites.
2 tomàquets pelats i tallats a daus.
Un manat d’herbes: canyella, llorer, farigola, romaní, sajolida.
1 copa de brandi.
Farina.
Oli.
Sal.
Pebre.
Aigua.
Per fer la picada:
2 grans d’all.
Un grapadet d’ametlles.
2 galetes o carquinyolis.

Elaboració

Enrossiu l’ànec salpebrat en una cassola amb una mica d’oli, retireu el greix sobrant, i reserveu a part l’ànec.
A la mateixa cassola, afegiu-hi les cebes, les pastanagues, els porros i quan estigui tot ben daurat, poseu-hi el tomàquet.
Un cop tot sofregit, flamegeu-ho amb el brandi i deixeu-ho reduir.
Torneu a posar l’ànec a la cassola, banyeu-lo amb l’aigua fins que cobreixi i poseu-hi el manat d’herbes aromàtiques.
La quantitat de figues dependrà de si són fresques o seques.
Si ho feu amb figues fresques, enfarineu-les, fregiu-les i afegiu-les a la cassola de l’ànec 5 minuts abans d’acabar la cocció.
Si ho feu amb figues seques, remulleu-les amb aigua freda unes 2 hores i afegiu-les a la cassola uns 15 minuts abans d’acabar la cocció.
Quan faltin 10 minuts per acabar la cocció poseu-ho a punt de sal i afegiu-hi la picada.
Serviu-ho en una plata calenta, l’ànec al mig, les figues al voltant i regueu-ho amb la salsa colada.

Variacions

La quantitat de figues dependrà de si són fresques o seques i del vostre gust.
En lloc d’aigua s’hi pot posar brou de carn.
Es pot colar la salsa abans de posar-hi la picada.
Es pot fer amb altres fruites, com ara pomes, préssecs (vegeu ànec amb préssecs), prunes o cireres (vegeu ànec amb cireres).
Es pot fer amb albergínies en comptes de figues (vegeu ànec amb albergínies).

Valoració Nutricional

ANEC AMB FIGUES

L’ànec és una de les aus més calòriques si és menja amb pell, perquè en aquesta s’acumula gran quantitat de greix. Si es retira la pell, la seva aportació en greixos disminueix molt, aportant sobre un 6%, molt similar al de les carns magres.

La carn d’ànec destaca pel seu contingut en proteïnes de bona qualitat i la seva aportació en vitamines. De vitamines destaquem les hidrosolubles, com la Tiamina, Riboflavina, Niacina i Vitamina B12. En quant a minerals, aquesta carn suposa una bona font de ferro de fàcil absorció, fòsfor i zinc. El fòsfor i el zinc resulta molt beneficiós en el procés de formació dels ossos (al marge d’afavorir la absorció de vitamina A i síntesi d proteïnes com el col-làgen)

Per tant podríem dir que l’ànec estaria contraindicat per persones que segueixen una dieta baixa en calories, colesterol i triglicèrids, en el cas que no se li tregui la pell. Per altra banda i degut a la seva destacada aportació de ferro el recomanaríem per persones que pateixen anèmies i debilitats i no tant per aquelles que tenen hipertensió. Per últim la concentració en vitamina B12 serà molt beneficiosa per funcions del sistema nerviós, cor i cervell.

El fet de combinar amb figues aquest plat, al marge de potenciar el seu contingut en ferro i vitamines com la A, potencia també els efectes laxants del plat, incrementen substancialment la seva aportació en carbohidrats, ja que el contingut en les figues és molt elevat, i fa que aquest plat no sigui recomanable per persones que pateixen diabetis o que segueixen dietes baixa en calories.

 

Anuncis