Etiquetes

 

xato

Ingredients per a 4 persones

2 escaroles.
200 g de bacallà esqueixat dessalat.
100 g de tonyina salada en remull.
8 filets d’anxova dessalats.
Un grapat d’olives variades: arbequines. sevillanes, negres.
Per fer la salsa:
2 grans d’all.
5 nyores.
15 g d’avellanes torrades.
15 g d’ametlles torrades.
4 llesques de pa remullat amb vinagre.
Oli.
Vinagre.
Sal.

Elaboració

Netegeu, renteu i acorreu molt bé l’escarola.
Escaldeu les nyores i traieu-ne la polpa.
Piqueu en un morter els fruits secs, els alls i la polpa de les nyores.
Afegiu-hi la molla de pa una mica escorreguda i aneu-ho remenant lentament alhora que, de mica en mica, hi afegiu l’oli fins que tingueu la quantitat i la consistència desitjades.
La salsa ha de quedar lligada.
Amaniu l’escarola amb la salsa, remenant perquè quedi tot ben mesclat i decoreu-ho amb els peixos salats i les olives. Tireu-hi una mica més de salsa per sobre.

Variacions

Podeu triturar tots els ingredients de la salsa a la vegada, amb la batedora elèctrica.
Es pot posar tot a taula per separat i que cada comensal se serveixi al seu gust.
En comptes de tonyina salada es pot posar tonyina amb oli.
Si es vol una mica picant es pot posar un bitxo a la salsa.
Es pot afegir pebre vermell a la salsa.
Es pot afegir una anxova picada a la salsa.
Es pot acompanyar de truites variades (d’espinacs, de patates, de mongetes i botifarra, etc…

Valoració Nutricional

XATO

Aquest plat te gran contingut en aigua gràcies a la escarola, a més d’una interessant aportació de vitamines i minerals que al menjar-se en cru no es perden.

Pel seu contingut en tonyina, aquest plat te un gran contingut en àcids grassos omega-3 que es molt beneficiós per les persones que pateixen colesterol.

Així mateix el seu gran contingut en iode ajuda a regular els nivells de colesterol i a regular l’energia de l’organisme com també a enfortir els cabells, la pell i les ungles

També conté important quantitat de proteïnes d’alt valor biològic el fa encara més interessant.

Per últim, els seu contingut en la vitamina B3 fa que sigui un aliment beneficiós pel sistema circulatori i ajuda a combatre malalties com la diabetis, la artritis o el tinnitus.

El contingut en anxoves no seria adient per persones amb problemes d’hipertensió o coronaris. Per això és recomanable dessalar les anxoves. Les anxoves ens aporten en aquest plat propietats beneficioses per persones que pateixen osteoporosi degut al seu contingut elevat en calci.

Les anxoves també tenen grans quantitats de zinc que ens ajudaran a assimilar millor i emmagatzemar la insulina, per tant seran beneficioses per aquelles persones que pateixen diabetis entre d’altres coses. El zinc també ajuda a combatre la fatiga.

També es destaca en les anxoves el contingut en vitamina D tan beneficiosa per enfortir els ossos i combatre la osteoporosi i la pell així com per prevenir cer tipus de càncer.

Advertisements